Fauna

Sällskapsspelet Fauna blev utsett till årets familjespel 2023, och beskrivs som ”djuriskt spännande”. Det är ett roligt spel där du blir allmänbildad på kuppen, för här får du lära dig mer om planetens djurliv. Vet du hur hög en giraff blir? Hur lång svans en isbjörn har? Eller var schabraktapiren lever? Sådana kunskaper gör dig till en vinnare i Fauna. Läs här för att få veta mer.

Fauna spel
I Fauna lär du dig mer om världens djur

Fauna utsett till årets familjespel 2023

Varje år utser branschorganisationen Lek och Babybranschen vinnare av Guldtärningen. Pris delas ut i de tre kategorierna barnspel, familjespel och vuxenspel bland de spel som getts ut under det senaste året. Vinnare 2023 i kategorin Familjespel var frågesportspelet Fauna, med motiveringen:

”Ett sådant där vackert, välgjort allmänbildade spel där man för varje gång man spelar lär sig något nytt – vilket här handlar om djur världen över. Även om du inte vet svaren, kommer du att lära dig så småningom allt mer om jordens fauna. Den som har flest poäng på slutet är antagligen den som redan lärt sig, eller kan mest om alla fantastiska djur på vår planet. Och vill du lära dig mer är det bara att spela en gång till och en gång till. För det här spelet tål att spelas många gånger.”

Djurkort
På djurkorten finns fakta om djuren. Korten med grön kant har vanligare djur.

Kort fakta om Fauna

Fauna är ett frågesportspel som testar dina kunskaper om 360 olika djur. Du gissar på hur stora djuren är och var de lever. Mest poäng får du för varje gissning som är helt rätt, men även den som kommer nära får poäng. Du markerar dina gissningar med markörer på spelplanen, och kan gissa på flera saker i en omgång. Dock förlorar du en del av de markörer som inte gav poäng, så det gäller att göra kvalificerade gissningar.

Sällskapsspelet Fauna är utvecklat av tysken Friedemann Friese, som gärna döper sina spel till något som börjar på F. Efter att spelet fått priser i flera länder har den finska speltillverkaren Lautapelit tagit fram en svensk version av spelet.

Antal spelare: 2–6
Lämplig ålder: 8 + år
Tidsåtgång: 45–60 minuter
Utrustning: Brädspelet Fauna

Förberedelser i Fauna

Lägg ut Fauna spelplan och ta fram alla markörer. Det finns 30 svarta utvärderingsmarkörer, och 42 satsningsmarkörer som är fördelade på 6 olika färger, 7 markörer av varje färg. Varje spelare väljer en färg att spela med, och sätter ut en markör vid ettan på poängfältet som löper längs spelplanens kant. Utvärderingsmarkörerna lägger ni vid sidan av spelplanen.

De 180 djurkorten har två sidor med olika svårighetsgrader. Den sida som har en grön kant innehåller de mer vardagliga djuren, som kanske är lite lättare att gissa på, medan sidan med svart kant har lite mer exotiska djur. Välj vilken svårighetsgrad ni vill spela på, eller blanda korten om ni vill ha både lättare och svårare frågor.

Under ett spel kommer ni förmodligen inte spela igenom mer än 10–15 djur, men rekommendationen är att ni ändå fyller korthållaren. Bilden på djuren ska vara synlig. Ge kortasken till den spelare som ska börja, som därmed blir ”förstespelare”.

Enligt de officiella reglerna börjar den spelare som har det mest exotiska husdjuret, men det är lite knepigt om man är en familj och har samma husdjur. Inte heller fungerar det när ingen har något husdjur, och vem kan säga vad som är mest exotiskt av en hund och en katt? Vi rekommenderar därför att ni struntar i just den regeln, och i stället själva väljer vem som börjar.

Satsningsmarkörer på skala
Ni kan gissa flera gånger på samma skala, men inte på samma fält.

Spelets gång i Fauna

Ni kommer att spela och samla poäng i flera omgångar i Fauna, där varje omgång handlar om ett djur och har tre steg.

Steg 1 Placera satsningsmarkörerna

Alla spelare får titta på det djurkort som är längst fram i kortasken. Ni kan med fördel skicka runt asken så alla kan se bättre, men det är inte tillåtet att dra ut ett kort.

Under djurbilden står vilka kategorier ni ska gissa i för just det här djuret. På till exempel kortet Schabraktapir står det ”2 områden, vikt, längd, svanslängd”. Siffran 2 före ”områden” innebär att schabraktapiren finns naturligt i två områden på kartan, som båda är rätt svar. När det gäller vikt, längd och svanslängd ska ni försöka pricka rätt på de olika skalorna som finns nedanför kartan på spelplanen.

Förstespelaren placerar ut en satsningsmarkör på valfri plats för sin första gissning, antingen på kartan eller en skala. Därefter går turen vidare medsols till nästa spelare. Alla spelare måste göra en satsning på något. Ni får placera era markörer inom samma kategori – men inte på ett fält där det redan finns en markör! Till exempel kan ni alla gissa på vikt, men inte på samma ”ruta” på viktskalan.

Efter att alla spelare har gjort en satsning fortsätter ni ett varv till. Alla som vill får satsa igen i turordning. Det är tillåtet att gissa på samma skala som du gissat tidigare, men fortfarande bara där det inte redan finns en markör. En del havsområden innehåller öar eller ögrupper. Där kan det vara bra att känna till att i de fall öarna inte är utmärkta som egna landområden räknas de till havsområdet.

Så snart du gissat en gång kan du passa om du vill, men när du gör det får du inte fortsätta gissa mer på det här djuret. När alla spelare gissat så många gånger de vill och kan på det aktuella djuret går spelet vidare till nästa steg.

Poäng Fauna
Längs spelplanens ytterkant finns ett poängfält där ni markerar era poäng.

Steg 2 Kontrollera svar och dela ut poäng

Förstespelaren tar ut kortet ur kortasken och kontrollerar svaren. Sätt ut en svart markör på varje kartområde där djuret finns enligt kartbilden på kortets nedre del, och därefter på de aktuella skalorna.

Kontrollera vem som får poäng på de olika fälten. Varje spelare får tillbaka den markör som gett poäng, och flyttar fram sin poängmarkör längs med poängfältet på spelplanen.

Hur många poäng ni får varierar något. Längd- och viktskalorna ger 7 poäng för en helt korrekt gissning, och 3 poäng om ni markerat ett fält intill det rätta svaret. När det gäller gissningarna på de områden på kartan som djuren finns i får ni mer poäng om djuret finns i ett väldigt litet område, och lite färre poäng om det är mer utbrett och det är lättare att gissa rätt.

På kartan i Fauna får ni poäng enligt:

Antal områden

djuret finns i

Rätt område Intilliggande område
1 12 8
2 10 5
3–4 8 4
5–8 6 2
9–16 4 1
17 3 0

De satsningsmarkörer som inte gav poäng i omgången lägger ni i en reservhög vid sidan av spelplanen. Förstespelaren plockar bort även de svarta utvärderingsmarkörerna från omgången.

Steg 3 Byt förstespelare

Kortasken flyttar vidare medsols till nästa spelare som därmed blir ny förstespelare. Kortet med det djur ni nyss gissat på sätter ni längst bak i asken. Ett nytt djur med nya kategorier att gissa på kommer längst fram.

Alla spelare som har markörer i reservhögen får tillbaka en markör inför nästa omgång, men det kan hända att du får fler eftersom alla ska ha minst tre markörer att placera ut för varje nytt djur.

Börja om från steg 1, och fortsätt spela tills någon vinner.

Vem vinner i Fauna?

Hur många poäng ni ska ha för att vinna Fauna beror på hur många spelare ni är. Om ni är 2–3 spelare vinner den som först når 120 poäng, för 4–5 spelare gäller 100 poäng, och om ni är 6 spelare vinner först till 80 poäng.

Det här är anpassat för att det ska ta lagom lång tid att spela. När ni är fler spelare fördelas poängen på fler, och det tar därför vanligen lite längre tid att nå lika många poäng. Men om ni vill spela längre kan ni förstås göra det!

Djurvärld
Djur från hela världen är med i Fauna, såväl vanliga som ovanliga djur.

Strategier i Fauna

Nära skjuter ingen hare, heter det, men i frågesportspelet Fauna ger nära åtminstone poäng. Här kan du få poäng även när du gissat på fältet intill det rätta svaret. Därför finns det anledning att gissa om du tror att du kan svaret, eller om du har ett gott hum om vad som är rätt.

Fundera på var du kan få mest poäng. De ovanliga djuren ger höga poäng om du prickar rätt område som djuret lever i. Om du vet var djuret lever markerar du det först så att inte någon annan kniper poängen. För de vanligaste djuren kan du omvänt få mer poäng på skalorna.

När du inte alls vet bör du däremot vara mer försiktig, så att du har spelmarkörer tillgängliga för djur som du kan samla mer poäng på. Men för varje djur måste du gissa minst en gång. Om du sitter efter andra spelare kan du titta på hur de gissat, och placera din obligatoriska markör intill.

Om någon annan spelare ser ut att vara nära att vinna finns det däremot ingen anledning att vara försiktig längre. Satsa de spelmarkörer du har, och se om du kan skrapa ihop poäng och komma i kapp eller till och med förbi.

Lyckas du inte vinna spelet så har du förmodligen ändå lärt dig något nytt om vår djurvärld. Sträck därför på dig och se dig som en vinnare trots allt!

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.